Kūrybinis darbas #1

2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis 1 komentarai (-ų)
Fizikoje įžymūs asmenys prisidėję prie elektromagnetinės indukcijos, kintamosios srovės ir elektromagnetinių virpesių.


Anglija

Maiklas Faradėjus (Michael Faraday, 1791 – 1867)

*Didysis anglų fizikas ir chemikas, daug prisidėjęs kuriant elektromagnetinių reiškinių teoriją. Jis pirmasis pavartojo elektrinio ir magnetinio lauko sąvokas, iškėlė mintį apie elektrinių, magnetinių ir šviesos reiškinių sąryšį. Jo atrastu elektromagnetinės funkcijos reiškiniu grindžiamos visos elektrotechnikos ir radiotechnikos mokslas. Faradėjus buvo puikus eksperimentuotojas – moksliniuose jo dienoraščiuose aprašyta daugiau kaip 16 000 bandymų.










Viljamas Tomsonas (William Thomson, 1824 – 1907)

*Anglų mokslininkas, 1853 metais sukūręs kontūre vykstančių elektromagnetinių virpesių teoriją.


















Džeimsas Klarkas Maksvelas (James Clark Maxwell, 1831-1879)

*Įžymus anglų fizikas, sukūręs elektromagnetinio lauko teoriją, suformuluotą keliomis matematinėmis lygtimis. Jomis remdamasis, padarė išvadą, kad kintamasis elektrinis laukas ir kintamasis magnetinis laukas yra glaudžiai tarpusavyje susiję ir kartu sudaro elektromagnetinę bangą, sklindančią šviesos greičiu.









Prancūzija


Heinrichas Danielis Rumkorfas (Heinrich Daniel Ruhmkorff, 1803 – 1877)

*Prancūzų mokslininkas, 1851 m. išradęs indukcinę ritę, kartais dar vadinamą Rumkorfo rite.


















Leonas Fuko (Leon Foucault, 1819 – 1868)

*Prancūzų mokslininkas 1855 metais ištyręs sūkurines (arba Fuko) sroves.


















Jungtinės Amerikos Valstijos


Džozefas Henris (Joseph Henry, 1797 – 1878)

*JAV fizikas, beveik tuo pačiu metu, kaip ir Maiklas Faradėjus, atradęs elektromagnetinės indukcijos reiškinį. Jo vardu pavadintas SI sistemos induktyvumo matavimo vienetas Henris (simbolis H).
















Viljamas Šoklis (William Shockley, 1910-1989)

JAV fizikas, vadovavęs firmos “Bell Telephone” labaratorijai, kurioje buvo sukurtas tranzistorius. Už šį darbą Šokliui ir jo bendradarbiams 1956 m. Paskirta Nobelio premija.








Rusija


Emilijus Lencas (Emil Lenz, 1804-1865)

*Įžymus rusų fizikas ir elektrotechnikas nustatęs taisyklę, pagal kurią galima sužinoti indukuotosios elektros srovės kryptį uždarame laidininke. Ji vadinama Lenco taisykle.















Vokietija


Heinrichas Hercas (Heinrich Hertz) 1857-1894

*Įžymus vokiečių fizikas. 1888m. Pirmasis bandymais patvirtino elektomagnetinių bangų egzistavimą. Herco tyrimai parodė, kad elektromagnetinėms bangoms būdingas atspindys, lūžis ir interferencija. Herco darbai nulėmė bevielio telegrafo-radijo- atsiradimą.

1 komentarai (-ų):

  • Anonymous rašė...


    Ačiū gydytojui Ilekhojie, kuris tiesiog padeda man atkurti taiką į namus, mano tėtis ir mama labai ilgai buvo išvykę, neseniai internete radau skelbimą apie stebuklingą galią ir sakau, kad leisk man susisiekti, kad pabandyčiau mano tikėjimas, laimei man, ir padedant dr. Ilekhojie magijai, mano mama ir tėtis vėl yra kartu. Kreipkitės į šį puikų vyrą, jei kiltų problemų dėl ilgalaikio sprendimo per gethelp05@gmail.com „WhatsApp“ jam telefonu +2348147400259

Rašyti komentarą

 

©Copyright 2011 Fizika | TNB